www.erx.gr    Ο φαρμακευτικός σας σύμβουλος!

eRx.gr Ο φαρμακο-οικονομικός σας σύμβουλος

FAQ - συχνές ερωτήσεις

Καλώς ήρθατε στο eRx.gr


Το eRx.gr είναι δημιούργημα μιας ανάγκης που υφίσταται σε κάθε ελληνικό φαρμακείο: Της ανάγκης του φαρμακοποιού να απαντά καθημερινά, όλο και συχνότερα, στην ερώτηση των ασφαλισμένων:

- "Τι θα πληρώσω για τα φάρμακά μου;"

Έτσι, ο πολύτιμος και συχνά περιορισμένος χρόνος της επαφής του φαρμακοποιού με τον ασθενή αναλώνεται σε οικονομικές αναλύσεις, σε βάρος του συμβουλευτικού έργου σχετικά με την δοσολογία, τη σωστή χρήση, τις αλληλεπιδράσεις και τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Δεν θα ήταν χρήσιμο να υπήρχε μια διαδικτυακή - mobile εφαρμογή που να υπολόγιζε εύκολα, απλά και γρήγορα το κόστος των σκευασμάτων, είτε αυτό αφορά ελεύθερη πώληση, απλή ιατρική συνταγή ή την εκτέλεση συνταγής του ΕΟΠΠΥΥ;

Αυτό και αρκετά ακόμη κάνει το eRx.gr. Μία άλλη χρήσιμη λειτουργία του είναι η εμφάνιση σε ηλεκτρονική μορφή του φύλλου οδηγιών χρήσης που περιέχει η συσκευασία κάθε φαρμάκου. Έτσι, από την άνεση του tablet - κινητού ή του υπολογιστή σας μπορείτε να έχετε άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες του φαρμάκου: Ενδείξεις, αντενδείξεςις, δοσολογία, ανεπιθύμητες ενέργειες κτλ.

Το erx.gr εμπλουτίζεται συνεχώς με καινούριες λειτουργίες. Εξερευνήστε το, χρησιμοποιήστε το, πείτε μας τις εντυπώσεις σας, και αν σας αρέσει, διαδώστε το!Το erx.gr είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή βελτιστοποιημένη για χρήση από κινητό, tablet, ή υπολογιστή. Περιέχει πλήθος πληροφοριών για όλα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και παρέχει μια σειρά από λειτουργίες, όπως:

 • Αναζήτηση με βάση το σκεύασμα/φάρμακο ή τη δραστική
 • Δυνατότητα υπολογισμού κόστους συνταγής ΕΟΠΥΥ
 • Παρουσίαση των ουσιωδών ομοίων για κάθε σκεύασμα
 • Εμφάνιση ιεραρχικής κατηγοριοποίησης με βάση το πρότυπο ATC
Επίσης μια πολύ χρήσιμη λειτουργία είναι η παρουσίαση σε εύχρηστη ψηφιακή μορφή των οδηγιών χρήσης (SPC και PL) για τα περισσότερα σκευάσματα.

To erx.gr απευθύνεται τόσο στους επαγγελματίες υγείας όσο και στο ευρύ κοινό και η πρόσβαση σε αυτό είναι απολύτως ελεύθερη.

Επιλέγουμε τη σελίδα "Υπολογισμός Συνταγής ΕΟΠΥΥ" και εισάγουμε τα φάρμακα/σκευάσματα που περιέχει η συνταγή μας:

Εισαγωγή φαρμάκου, σκευάσματος, ή δραστικής

Εισάγετε την ονομασία του σκευάσματος ή το barcode

Εισάγετε την ονομασία του φαρμάκου ή της δραστικής ουσίας

Στο πεδίο "Σκεύασμα" μπορούμε να εισάγουμε απευθείας:
 1. την ονομασία ενός συγκεκριμένου σκευάσματος
 2. ή μπορούμε να σκανάρουμε ή να πληκτρολογήσουμε απευθείας το barcode
Εναλλακτικά, στο πεδίο "Φάρμακο ή Δραστική" εισάγουμε:
 1. είτε την γενική ονομασία ενός φαρμάκου, οπότε μας εμφανίζονται όλα τα σκευάσματα που αντιστοιχούν σε αυτό. Επιλέγουμε όποιο θέλουμε.
 2. είτε κάποια δραστική ουσία, οπότε αντίστοιχα μας εμφανίζεται ένας πίνακας με όλα τα σκευάσματα που την περιέχουν. Επιλέγουμε όποιο θέλουμε.
 • Επαναλαμβάνοντας τα παραπάνω βήματα μπορούμε να προσθέσουμε όσα διαφορετικά σκευάσματα θέλουμε στη "συνταγή".
 • Αν σε κάποιο σκεύασμα θέλουμε περισσότερα από ένα τεμάχια επιλέγουμε την επιθυμητή ποσότητα κάνοντας [click] στo αντίστοιχo πεδίo


σκευάσματα 3, συνολική ποσότητα 4
Ενημέρωση βάσης: Feb 17 2015

Αρχική αξία

9.63

Ποσό πληρωμής

9.63

Πραγμ. % συμτχ.

100.00%


Παραπάνω φαίνεται μια απλή λίστα φαρμάκων. Στο παράδειγμά μας είναι ανενεργή, όμως στην πραγματικότητα μπορούμε μεταξύ άλλων να κάνουμε τα εξής:
 • Πατώντας [+] εμφανίζονται επιπλέον πληροφορίες για το σκεύασμα.
 • Πατώντας μπορούμε να δούμε τα ουσιωδώς όμοια φάρμακα.
 • Όσα πεδία έχουν μπλε χρώμα (δεν φαίνεται στο παράδειγμα) σημαίνει ότι μπορεί να αλλαχθεί η τιμή τους, πχ ποσότητα, ποσοστό συμμετοχής, προσθήκη σχολίου κτλ
 • Πατώντας [x] σβήνεται η γραμμή
 • Τα πεδία Σκεύασμα και Δραστική έχουν συχνά διαφορετικό χρώμα ανάλογα με το περιεχόμενό τους (δεν φαίνεται στο παράδειγμα, βλέπε παρακάτω ερώτηση)

Από την επιλογή "Λειτουργίες" (πάνω δεξιά> μπορούμε να κάνουμε απόκρυψη/επανεμφάνιση της αξίας της λίστας φαρμάκων, να την εκτυπώσουμε κτλ. Μπορούμε επίσης με "Διαγραφή" να σβήσουμε όλα τα σκευάσματα της λίστας.

Ναι. Εισάγετε τα σκευάσματα στην λίστα φαρμάκων και στο κάτω μέρος εμφανίζεται το συνολικό κόστος.

Εάν γνωρίζετε το ποσοστό συμμετοχής, μπορείτε να το εισάγετε και να δείτε τι θα πληρώσετε εαν τα σκευάσματα συνταγογραφηθούν μέσω ΕΟΠΠΥΥ. Με βάση τις επιλογές σας, στο κάτω μέρος του πίνακα υπολογισμού κόστους εμφανίζονται τα:

δηλαδή το ποσό πληρωμής στο φαρμακείο χωρίς συνταγή του ΕΟΠΠΥΥ
δηλαδή το ποσό πληρωμής στο φαρμακείο με συνταγή του ΕΟΠΠΥΥ
δηλαδή ποιό είναι το πραγματικό ποσοστό της αρχικής αξίας των φαρμάκων που πληρώνουμε στο φαρμακείο

Σε περίπτωση που επιλέξετε ποσοστό συμμετοχής διαφορετικό απο 100% σε σκεύασμα που δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΠΥΥ, το σύστημα θα σας ενημερώσει σχετικά.

Είναι πολύ πιθανό το ποσό που θα κληθείτε να πληρώσετε στο φαρμακείο να είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό που εμφανίζεται. Οι περισσότερες συνταγές επιβαρύνονται με παρακράτηση υπερ ΕΟΠΠΥΥ έως 1 ευρώ , κάτι που δεν υπολογίζει το eRx.gr.

Στη σελίδα "Κατάλογος Φαρμάκων" εισάγουμε το φάρμακο που μας ενδιαφέρει, για παράδειγμα DEPON, και το erx.gr μας εμφανίζει όλα τα σκευάσματα που αντιστοιχούν σε αυτό.

Δίπλα στο κάθε σκεύασμα εμφανίζονται τα εικονίδια

Οδηγίες Χρήσης Περίληψη

και κάνουμε κλικ αντίστοιχα σε αυτό που μας ενδιαφέρει.

 • Οι "Οδηγίες Χρήσης" (Patient Information Leaflet - PL) αφορούν πληροφορίες για το σκεύασμα που απευθύνονται στον χρήστη.
 • Η "Περίληψη" των χαρακτηριστικών του προϊόντος (Summary of Product Characteristics - SPC) περιλαμβάνει περισσότερες πληροφορίες και απευθύνεται στους επαγγελματίες υγείας.

Γενικά ναι.

Για τα περισσότερα σκευάσματα οι οδηγίες χρήσης που περιέχει το erx.gr είναι όμοιες με το εκτυπωμένο φύλλο οδηγιών που περιέχει η συσκευασία του φαρμάκου, δεδομένου ότι το erx.gr αντλεί τις σχετικές πληροφορίες από τον επίσημο δικτυακό τόπο του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων - ΕΟΦ.

Ωστόσο για κάποια σκευάσματα ενδέχεται να υπάρχουν μικρο-διαφοροποιήσεις. Επίσης, για αρκετά σκευάσματα, δεν είναι ακόμη διαθέσιμες από το erx.gr ηλεκτρονικά οι οδηγίες χρήσης

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο λάβετε υπόψη σας τους όρους χρήσης του erx.gr

Όχι. Αυτό μπορεί να σας το πει μόνο ο ιατρός ή ο φαρμακοποιός σας.
Μέσω του eRx.gr μπορείτε να βρείτε για κάθε σκεύασμα τα ουσιωδώς όμοια σκευάσματα. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι αυτά τα σκευάσματα είναι ακριβώς όμοια και ότι μπορείτε να τα εναλάσσετε άφοβα. Ρωτήστε πάντα για κάθε σχετική απόφαση τον φαρμακοποιό σας. Για την υγεία σας πρόκειται.

Προς το παρόν αυτό μπορεί να γίνει εισάγοντας κάποιο σκεύασμα στην σελίδα υπολογισμού κόστους συνταγής ΕΟΠΥΥ και πατώντας "όμοια".

Στο αναδυόμενο παράθυρο θα εμφανιστούν όλα τα ουσιωδώς όμοια σκευάσματα. Πατώντας το εικονίδιο στο πάνω αριστερό άκρο του παραθύρου, ή με διπλό κλικ στην κορυφή της κάθε στήλης, μπορείτε να φιλτράρετε τα σκευάσματα που εμφανίζονται με βάση διάφορα χαρακτηριστικά, ώστε να βοηθηθείτε στην αναζήτησή σας.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια στις συνταγές του ΕΟΠΠΥΥ αλλά και όλων των ασφαλιστικών ταμείων αναγράφεται η δραστική ουσία και όχι κάποιο συγκεκριμένο σκεύασμα.

Κάθε συνταγή του ΕΟΠΠΥΥ περιλαμβάνει 1 έως 3 διαφορετικά φάρμακα. Για κάθε ένα αναγράφεται η "δραστική ουσία" και λοιπά χαρακτηριστικά όπως περιεκτικότητα, φαρμακοτεχνική μορφή, τεμάχια ανά συσκευασία κτλ. Αναγράφεται επίσης και το ποσοστό συμμετοχής. Με βάση τα χαρακτηριστικά αυτά για κάθε φάρμακο υπάρχει επιλογή ανάμεσα σε ένα ή περισσότερα "ουσιωδώς όμοια σκευάσματα", πρωτότυπα ή γενόσημα.

Αρκετές φορές κάτω από τη δραστική ουσία ο ιατρός αναγράφει ως σχόλιο ποιό συγκεκριμένο σκεύασμα προτείνει.

Άμεσα όχι, βλέπε και παραπάνω. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο φαρμακοποιός σας, εισάγοντας τη συνταγή στο σύστημα εθνικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Αν ωστόσο γνωρίζετε ένα σκεύασμα που αντιστοιχεί στο φάρμακο - δραστική ουσία που αναγράφεται στη συνταγή, μπορείτε να το εισάγετε στη λίστα φαρμάκων και να βρείτε το κόστος. Φυσικά θα επιλέξετε και το σωστό ποσοστό συμμετοχής - αυτό φαίνεται στη συνταγή.

Άμεσα όχι. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο φαρμακοποιός σας, εισάγοντας τη συνταγή στο σύστημα εθνικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Αν ωστόσο γνωρίζετε ένα σκεύασμα που αντιστοιχεί στο φάρμακο - δραστική ουσία που αναγράφεται στη συνταγή, μπορείτε κάνοντας [click] στο [ Ομοια ] να δείτε τα ουσιωδώς όμοια σκευάσματα.

Όσα από αυτά αναφέρεται ότι "συνταγογραφούνται" είναι συνήθως και αυτά που περιλαμβάνει η συνταγή.

Πριν μερικά χρόνια το τι πλήρωνε κάποιος στο φαρμακείο για τα φάρμακά του ήταν απλό:

 • H συνταγή του ιατρού έγραφε ακριβώς το σκεύασμα και όχι την δραστική ουσία.
 • Η τιμή πώλησης κάθε σκευάσματος ήταν πάντα αυτή που αναγραφόταν πάνω στη συσκευασία.

Με βάση τα παραπάνω, αρκεί να πολλαπλασίαζε κάποιος την τιμή του φαρμάκου με το ποσοστό συμμετοχής και έβρισκε το τι θα πληρώσει στο φαρμακείο.

Σήμερα τα παραπάνω συνήθως δεν ισχύουν:

 • H συνταγή του ιατρού αναγράφει την δραστική ουσία και όχι συγκεκριμένο σκεύασμα.
 • Συχνά η πραγματική τιμή πώλησης του σκευάσματος διαφέρει από την αναγραφόμενη στη συσκευασία. Αυτό οφείλεται στο ότι οι τιμές των φαρμάκων αλλάζουν συνέχεια.
 • Ο υπολογισμός της συμμετοχής του ασφαλισμένου στο κόστος των φαρμάκων γίνεται βάσει ενός μαθηματικού τύπου που περιλαμβάνει, εκτός από την τιμή λιανικής πώλησης του σκευάσματος και το αναγραφόμενο στη συνταγή ποσοστό συμμετοχής, την τιμή αναφοράς, το αν είναι πρωτότυπο ή γενόσημο σκεύασμα κ.α.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ο ασφαλισμένος να επιβαρύνεται οικονομικά όλο και περισσότερο, χωρίς να μπορεί από πριν να υπολογίσει τι θα πληρώσει, έστω και κατά προσέγγιση.

Ευτυχώς πολλά φαρμακεία διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης, όπου εμφανίζεται αναλυτικά το τι πληρώνουμε. Ακόμη και έτσι όμως η αποκρυπτογράφηση της απόδειξης όταν περιλαμβάνει εκτέλεση συνταγής ΕΟΠΠΥΥ δεν είναι απλό πράγμα. Και φυσικά έρχεται.. κατόπιν εορτής.

Ελπίζουμε το eRx.gr να σας φανεί χρήσιμο στη "φαρμακο-οικονομική" σας διαχείριση.

Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.

Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.

Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.

ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ

Ο επισκέπτης / χρήστης των σελίδων και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου (www.erx.gr ) οφείλει να διαβάσει προσεκτικά τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών που ακολουθούν πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων και των υπηρεσιών μας και σε περίπτωση διαφωνίας οφείλει να μην κάνει χρήση τους. Ειδάλλως τεκμαίρεται ότι τους αποδέχεται και παραχωρεί τη συγκατάθεση του. Οι κατωτέρω όροι χρήσης ισχύουν για το σύνολο του περιεχομένου και για ό,τι γενικά περιλαμβάνεται στις σελίδες του Δικτυακού μας τόπου. Το eRx.gr δύναται οιαδήποτε χρονική στιγμή να τροποποιεί τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις, οι δε χρήστες / επισκέπτες οφείλουν κάθε φορά να ελέγχουν για ενδεχόμενες αλλαγές και εφόσον εξακολουθούν τη χρήση εικάζεται ότι αποδέχονται τους τροποποιημένους όρους και προϋποθέσεις. Σε αντίθετη περίπτωση οφείλουν να απέχουν από τη χρήση/επίσκεψη του Δικτυακού μας τόπου.

To eRx.gr είναι ένα πειραματικό site που παρέχει στους επισκέπτες του πληροφορίες σχετικά με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Το eRx.gr συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό από πηγές του διαδικτύου. Το eRx.gr δεν μπορεί ωστόσο να ελέξχει την εγκυρότητα των πηγών αυτών και επομένως ούτε να εγγυθεί για την ακρίβεια και την πληρότητα των δεδομένων αυτών.

Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη του eRx.gr για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Η χρήση του eRx.gr και του περιεχομένου του γίνεται αποκλειστικά με ευθύνη του χρήστη. Επομένως το eRx.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν καθυστερήσεις, αποτυχίες, διακοπές, ή φθορές οποιονδήποτε δεδομένων ή πληροφοριών σχετίζονται με την ιστοσελίδα του.

Η χρήση της ιστοσελίδας, οι υπηρεσίες και το περιεχόμενο της υπόκεινται στους ανωτέρω όρους χρήσης. Αν ο χρήστης – επισκέπτης θεωρεί τους όρους αυτούς μη αποδεκτούς, παρακαλείται να μην κάνει χρήση της ιστοσελίδας.

Ο ΜΟΝΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΕΓΚΥΡΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ - ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΣΑΣ. ΤΟ eRx.gr ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΠΙΥΘΜΕΙ Η ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ.